Gabriela Coșarcă
Gavril Coșarcă
4 min de citit
25 Nov
25Nov

În mijlocul tumultului urban și a zgomotului vibrant al metropolei, există un loc unde iarba dansează în bătaia vântului cu un verde etern. 

Din Maroc, am pășit în acest paradis urban care este Barcelona, un oraș care strălucește nu doar prin arhitectura sa impresionantă, ci și prin spațiile sale verzi generoase.

Ne-am prelungit vacanța cu încă patru zile în Spania, Barcelona care este mai mult decât doar o destinație turistică obișnuită - un loc unde natura și civilizația coexistă armonios.

Pe lângă asta, se spune că e locul în care se fură cel mai mult: din cafenele, în locurile aglomerate, în metrou, etc. Noi nu putem spune asta, probabil cum am fost în luna noiembrie 2023 nefiind vârf de sezon, dar putem spune așa, cu siguranță ne vom întoarce în Barcelona.

 Cu ce ne-am deplasat în Barcelona?

Ne documentasem înainte despre diverse posibilități de transport în comun și așa am aflat de travel card pentru 5 zile care a costat 28,65 euro/persoană și pare să fie cea mai populară variantă, având incluse călătorii nelimitate cu metroul, autobuzul și tramvaiul. Menționez că pe Telefericul din Montjuic nu este valabil cardul.

Cazare în Barcelona

Pentru că ne-am dorit o experiență autentică, în care să explorăm cât de mult am putut, ne-am orientat către o cazare pe buget redus, întrucât aveam nevoie de cazare doar pentru a dormi, un apartament prin Airbnb - L Hospitalet de Llobregat apropiat de o stație de metrou. 

Principalele atracții ale orașului sunt situate oarecum în centru, însă pentru diverse locuri poate fi nevoie de o călătorie cu transportul în comun. Așadar poziționarea cazării este un element foarte important de care să țineți cont.

Ce am văzut în Barcelona

Barcelona oferă de departe cea mai mare varietate de atracții turistice și moduri de a-ți petrece timpul. Nouă ne-a creat impresia că putem sta și o săptămână acolo fără să ne plictisim și fără să repetăm activitățile din fiecare zi. Construcțiile spectaculoase ale lui Gaudi, plaja Barceloneta, bulevardul La Rambla, Montjuic, Arcul de triumf din Barcelona, Catedrala Sagrada Familia sau Parcul de la Ciutadella sunt doar câteva dintre frumusețile care merită văzute. La toate acestea se adaugă personalitatea unică a acestui oraș, clădirile a căror fațadă este întreținută exemplar, parcurile superbe precum și muzeele. Am reușit să le bifăm pe toate în cele patru zile planificate. Însă cu siguranță vom reveni. 

Park Guell

Biletele le-am luat de aici, costul lor fiind de 13 euro/persoană. Parcul face parte din patrimoniul UNESCO și nu degeaba este cotat ca fiind printre cele mai frumoase din lume. Am putut să confirmăm asta explorându-i cărările până la cel mai înalt punct al acestuia. De-a lungul drumeției sunt mai multe puncte de belvedere, unde te poți opri pentru poze, sau pur și simplu pentru a admira frumusețea orașului de sus. Construcțiile unice în stilul arhitectului Gaudi, integrate perfect în natura înconjurătoare, dau un aer de basm parcului.

Bijuteria orașului, Catedrala Sagrada Familia

 Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie senzația avută la contactul vizual. I-am admirat din plin toate fațadele, urmând ca în interior să descoperim detalii prețioase despre semnificația fiecărei scene prefigurate, simbolistica fiecărui turn și așa mai departe. Biletele au fost cumpărate de aici și cele alese de noi, au costat 26 de euro/persoană. Criticii ar spune că Sagrada Familia este mai spectaculoasă la exterior decât la interior. Noi însă am rămas uimiți de fiecare detaliu al ei, precum și de istoria construirii. Este cu adevărat o clădire deosebită! 

Mergând pe jos, ne-am lăsat pierduți pe străzi și străduțe care mai de care mai deosebite, gustând din plin farmecul fiecărui colțișor pe care am avut ocazia să-l explorăm. Așa am ajuns în cartierul Gotic (Barri Gothic). Zona este caracterizată de clădirile înalte, străduțe medievale înguste, precum și de arhitectura specifică gotică și neogotică. Cartierul în sine este un labirint la propriu în care merită să te pierzi. De asemenea, ce nu e de ratat, măcar la exterior, este Catedrala La Seu, având o arhitectură interesantă, datorată reconstrucțiilor de care a avut parte de-a lungul timpului. Firește, nu am ratat nici faimosul La Rambla pe care l-am parcurs în întregime pornind din Placa Catalunya, până la Port Vell. Dat fiind că este de departe cel mai popular bulevard al Barcelonei, am fost întâmpinați de mulți turiști în zonă, tarabe și locuri diverse unde poți savura sucuri sau fructe.

 Din punct de vedere al prețurilor în restaurante, Barcelona are opțiuni pentru majoritatea buzunarelor. Am evitat zonele cu atracții turistice atunci când am ales unde să mâncăm tocmai pentru a nu avea parte de prețuri mari și nu am dat greș. Am putea vorbi fără oprire despre Barcelona, fiind unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa pe care le-am văzut până acum. Își merită pe deplin renumele pe care îl are, iar noi cu siguranță vom reveni. Cum spuneam, este un oraș pe care îl poți vizita de mai multe ori și tot simți ca nu ai văzut tot. Are acel ceva! Această călătorie va rămâne pentru totdeauna întipărită în memoria noastră!