La prima oră ⏰a dimineții de 17.11.2023 am plecat din Ouarzazate spre Marrakech (distanța este de cca 193 de km), unde am traversat Munții Atlas care sunt un lanț muntos înalt din nord-vestul Africii având o lățime de 2300 km, întinzându-se pe teritoriul statelor Maroc, Algeria și Tunisia. Vârful cel mai înalt fiind Toubkal (4165 m) este situat în partea sudică a Marocului.
Munții alcătuiesc o linie de despărțire între clima umedă a regiunii nord-vestice africane și clima caldă extrem de uscată a deșertului Sahara.
Totul bine și frumos până am ajuns la Marrakech care este una dintre cele mai vibrante și fascinante destinații din Maroc, plină de istorie, cultură și farmec exotic. Noi am alocat doar 3 zile pentru a explora acest minunat oraș.
Liniștea noastră s-a dus .... pe tot parcursul zilei Marrakech pulsează de viață. Nu de la prima oră a dimineții, ce-i drept, însă bătăile inimii sale se întețesc la puțin timp după micul dejun și se intensifică până în jurul prânzului. Atunci scad periculos, topite de tradiția siestei, doar pentru a reveni complet revigorate după-amiază și pentru a atinge apogeul spre seară până a doua zi în jurul orei 2-3 am.
Frumusețea orașului o atribui în primul rând armoniei cromatice dată de roșul-cărămiziu stins, culoare dominantă în arhitectura Marrakech-ului. Fascinația pentru Marrakech ni se trage de la balamucul din piața centrală – Jamaa el-Fna, de la medina întortocheată ca un stup, înțesată de obiecte minunat lucrate și, nu în ultimul rând, de la specificul interacțiunii cu vânzătorii de aici.
Iată cum au fost cele 3 zile ale noastre în Marrakech și ce recomandări avem pentru a fi pregătit să recunoști capcanele turistice, să le tratezi cu toleranță și să trăiești din plin experiența marocană.
Cazare în Marrakech
Locul în care ne-am cazat – Hôtel Agnaou, deși la 2 pași de piața Jamaa el-Fna, ni s-a părut în seara aceea că este pe cea mai ascunsă alee din cele mai ascunse fundături ale medinei și mare ne-a fost mirarea când l-am nimerit după balcon.
La noi au lipsit petalele de trandafir 😪.
Sursa foto: booking.com
Alte opțiuni de cazare în Marrakech la care ne-am uitat:
Azi luăm pulsul orașului vechi (medina), pornind spre limitele sale sud-vestice.
⏰ 8:30 Începem foarte de dimineață cu Moscheea Koutoubia.
A fost construită în secolul al XII-lea în timpul dinastiei almohade, dar a fost reconstruită în mare parte în secolul al XIX-lea.
Moscheea este remarcabilă pentru minaretul său înalt de 77 de metri, cu trei sferturi, realizat într-un stil distinctiv al arhitecturii almohade. Minaretul a servit ca model pentru Giralda din Sevilla și Tour Hassan din Rabat.
O parte din atracția moscheii o reprezintă grădinile sale frumoase și curtea spațioasă.
Moscheea a fost afectată de cutremurul din luna septembrie anul curent și se lucrează pentru consolidarea ei.
Moscheea Koutoubia este un simbol al Marrakechu-lui și o destinație must-see pentru cei care vizitează acest oraș marocan. Este recomandat să respecți caracterul sacru al locului și regulile locale atunci când o vizitezi.
Ne continuăm drumul prin parcul Lalla Hasna și descoperim că de aici avem cea mai frumoasă perspectivă a moscheei.
Ne-am întâlnit cu un domn care era agent guvernamental și ne-a condus într-un loc foarte interesant.
Un loc unde ne-a fost prezentat modul de preparare manuală al uleiului de argan și utilizarea lui. Erau uleiuri de tot felul ... săpun, condimente, etc.
Se apropie ora prânzului și, după atâta frumusețe, se impune o pauză de ceai. Marocanii consumă de câteva ori pe zi “thé à la menthe” .
Deși e de-abia prima zi, ne zicem că e bine să căscăm ochii prin piețele (souk-uri) din medina, în drum spre o terasă unde să luăm prânzul. Medina din Marrakech, cu străduțele sale întortocheate și clădirile ca de cetate, este transformată în mare parte într-un bazar uriaș. Maxim de comercial în zona centrală și mult mai autentic și lipsit de turiști în zonele mai îndepărtate.
👉Bine de știut, aici negociatul este la putere, poți lua un produs la jumătate de preț. Procesul de negociere a fost extrem de obositor și foarte frustrant pentru mine, deoarece nu mă pricep la asta, dar orice se învață.😉
⏰15.00 ora prânzului
Nu vă recomandăm să luați prânzul în zona pieței Jamaa el-Fna, prețurile sunt foarte piperate. Pe străduțele întortocheate mai pe exteriorul medinei am găsit restaurante cu prețuri acceptabile chiar modeste aș spune.
Plecăm apoi agale spre hotelul nostru, pentru siestă și pentru a face planul pentru seară.
⏰19.00 am luat pulsul Pieței Jamaa el-Fna
Mare nebunie, în tot acest aparent haos exista însă o ordine. Ziua aici începe cu venirea vânzătorilor de suc proaspăt de portocale, mândria națiunii. Ei sunt urmați la ora prânzului de către prezicători și clarvăzători, cu hărțile si farmecele lor, oameni care pretind că sunt capabili să vindece inimile zdrobite.
La asfințit, locul se umple de standuri cu mâncare, bănci, lumini și tăvi pentru gătit.
👉Dorești să-mi oferi o cafea? ☕https://www.buymeacoffee.com/gginactiune
!!! Dacă ți-a plăcut acest articol, susține-ne cu un SHARE la butonul de share Facebook de mai jos !!! 🙏